16 Mart 2012 Cuma

Van Gogh Müzesi Amsterdam

Minik Amsterdam kaçamağımda uğramadan geçemediğim yerlerden biri Van Gogh Müzesi oldu.Van Gogh hakkında detaylı bilgi edinip,tarzını daha iyi anlayabilmek için bu müzeyi gezmenizi öneririm.Müze Dünya'da Van Gogh'un resim ve çizimlerinin sergilendiği en büyük müzedir. Ulusal bir müze özelliği taşımaktadır. 

*Müze giriş ücreti 12 euro.Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.
*Vestiyer hizmeti ücretsiz.
*Genellikle çok giriş sırası oluyor ancak ben öğleden sonra gittiğim için rahatça girme fırsatı yakaladım. Gelelim Van Gogh un hayatı hakkında kısa bir bilgi edinmeye...

*Bazı resim ve eskizleri, dünyanın en tanınmış ve en pahalı eserleri arasında yer alır.
*Van Gogh, gençliğini bir sanat simsarlığı firmasında çalışarak geçirmiş, kısa süren bir öğretmenlik deneyiminden sonra da Belçika'da fakir bir madenci kasabasında misyoner olmuştur.
* Resim kariyerine 1880'den sonra başlamıştır. Başlangıçta koyu ve kasvetli renklerle çalışan Van Gogh, Paris'te tanıştığı izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarının etkisiyle canlı renklere geçmiş; Güney Fransa'da geçirdiği süre zarfında da bugün yaygın olarak tanınan kendine özgü resim tarzını geliştirmiştir.
*Van Gogh, ömrünün son on yılı boyunca yaklaşık 900 suluboya/yağlıboya resim ve 1100 karakalem çalışma üretmiş, en meşhur eserlerini ise ömrünün son iki yılında yapmıştır.
 *1888'de ressam Paul Gauguin ile arkadaşlığının bozulması üzerine sol kulağının bir kısmını kesmiş, giderek kötüleşen ruhsal hastalığı sonucunda kendini göğsünden vurarak intihar etmiştir. Kimi sanat tarihçileri Gauguin ile yaptıkları hareretli bir tartışma sonucu Gauguin'in isteyerek ya da kendini gard amaçlı olarak Van Gogh'un kulağını kestiğini de iddia ederler.
*Van Gogh, resim kariyeri boyunca kardeşi Theo'dan aldığı maddi destek sayesinde ayakta durabilmiştir. İki kardeşin arkadaşlığı, 1872'den itibaren birbirlerine yazdıkları mektuplarla belgelenmiştir. *20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan Van Gogh, fovistlerin ilham kaynaklarından biridir ve Empresyonizmin öncülerinden kabul edilir.*



 *Kaynakça:Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder